(Et hyldest-banner til de 96, der mistede livet på Hillsborough - Linksfuss CC BY-SA 3.0)

96 kom aldrig hjem

En forårsdag for 27 år siden mistede 96 mennesker livet, og 766 kom alvorligt til skade, under en semifinale i den engelske pokalturnering. Pressen og politiet var hurtige til at give tilskuerne skylden, men nu har en engelsk domstol frikendt de uskyldige fans. Det er en vigtig dom, og endnu en grund til at vi ikke må glemme Hillsborough-tragedien.

Jeg er ikke Liverpool-fan. Jeg var ikke engang født d. 15. april 1989. Alligevel er jeg lettet over afgørelsen i den langstrakte retssag om Hillsborough-tragedien, der for 27 år siden sendte chokbølger gennem fodbold-verdenen. Det har været 27 lange år for de efterladte til de 96 mennesker, der en forårsdag tog til fodbold, men aldrig kom hjem. 27 år, hvor det officielle England anså dødsfaldene for at være forårsaget af aggressive og berusede Liverpool-tilhængere – de selvsamme fodboldfans, der måtte se hjælpeløst til, mens deres venner blev knust af mængden.

 

Den 15. april 1989 var der semifinale i den engelske pokalturnering, FA Cup. En legendarisk turnering der hvert år – i hvert fald i størstedelen af turneringens levetid – afsluttes med en finale på det lige så legendariske Wembley Stadium. Semifinalen stod mellem Liverpool og Nottingham Forest og skulle spilles på Sheffield Uniteds hjemmebane, Hillsborough. Der var plads til mere end 24.000 fans på de to tribuner, der var afsat til Liverpools fans, men de mange fans skulle igennem bare 23 sluser for at komme på plads. For at lette trykket på disse, åbnede politiet for en række porte, så folk hurtigere kunne komme ind på stadion.

 

Problemet blev dog ikke løst, men bare flyttet. De mange fans, der havde pladser på Hillsboroughs vestlige tribune, Leppings Lane, blev ført gennem en smal tunnel for at komme ind på stadion. Efter tunnellen skulle de så fordele sig ud på pladserne, men presset bagfra gjorde dette umuligt. De, der var forrest i mængden, blev klemt mod de hegn, der adskilte tilskuerne fra banen. Der var tilsyneladende ikke nogen kommunikation mellem de betjente, der var vidne til presset inde på stadion, og de, der kunne have stoppet presset bagfra. Kampen var desuden gået i gang, så de mange mennesker, der var på plads på tribunerne, var ikke opmærksomme på menneskemængden på Leppings Lane.

Hillsborough_disaster

(Fans prøver at forcere hegnet for at komme væk fra presset bagfra – Fair Use)

 

I dag er der ikke høje hegn mellem tribuner og grønsværen på særlig mange fodboldstadions i Europa. Blandt andet Hillsborough-tragedien har medvirket til dette. I 1980’erne var fodbold dog en anden sport end i dag – både på og uden for banen. Hooliganisme var udbredt, og det er essentielt for forståelsen af Hillsborough-tragedien, at man er opmærksom på den udbredte diskurs om fodbold-fans i Margaret Thatchers England. Vi er i dag vant til at høre hård kritik af fodbold-fans, når eksempelvis Brøndby- og FCK-fans støder sammen, men kritikken rettes mod de brodne kar, som både medier, politi og almindelige mennesker anerkender som årsagen til disse sammenstød. Fodbold er for alle, og nogle enkelte idioter skal ikke have lov til at ødelægge en god udflugt for hele familien.

 

I 1980’erne var ballademagerne dog tydeligt til stede. Få år forinden, i 1985, havde Liverpool-fans været involveret i ulykken på Heysel stadion i Bruxelles, hvor 39 tilskuere, overvejende italienske Juventus-fans, omkom under Europa Cup-finalen mellem Liverpool og Juventus. 14 englændere blev dømt for manddrab, og engelske hold blev udelukket fra deltagelse i europæiske klubturneringer i 5 år – ikke blot af UEFA, det europæiske fodboldforbund, men også af den engelske regering, ledet af Margaret Thatcher, som, inden UEFA traf sin beslutning, bad det engelske fodboldforbund, FA, om at udelukke de engelske klubhold. En beslutning der kun bekræftede den engelske arbejderklasse — som dengang stadig dominerede tribunerne i England — i, at Thatcher og The Establishment havde erklæret krig mod samfundets bund. Arbejdsløsheden var stor, og tilskuertallene til fodboldkampe var stødt dalende. De engelske stadions var nedslidte og utidssvarende – hvilket kom til udtryk i den katastrofale brand i Bradford, få uger inden Heysel-ulykken, som kostede 56 mennesker livet. Branden opstod på en forældet tribune af træ, og det hegn, der adskilte tribunen fra banen, holdt tilskuerne fanget på den brændende tribune. 

 

Det var ikke kun hooligans, men alle fodbold-fans, der måtte betale prisen, når Thatcher forbød udebane-fans, og den generelle mistillid affødte et massivt politiopbud til fodboldkampe, og i modsætning til i dag, hvor politiet er til stede for at guide og passe på tilskuerne, anså det engelske politi fodbold-fans for at være kriminelle, der skulle observeres og arresteres så snart, de begik ulovligheder. Derfor var South Yorkshires politi ikke opmærksomme på sikkerhedsforholdene, men fokuserede på at tilskuerne opførte sig ordentligt. Da de klemte mennesker forsøgte at komme ind på banen ved at klatre over eller bryde hul på det hegn, der skulle holde hooligans væk fra banen, forsøgte politiet i første omgang at stoppe dem – de var ikke mennesker, der forsøgte at overleve, men hooligans, der ville ind på banen og lave ballade.

 

Det var ikke kun politiet, der anså fodboldfans for at være forbrydere. Det engelske dagblad The Sun påstod få dage efter tragedien, på forsiden endda, at tilskuerne var skyld i ulykken, og som om det ikke var nok, skrev avisen under overskriften ‘The Truth’, at tilskuerne stjal de dødes egendele, urinerede på politiet, og tævede en betjent, der gav kunstigt åndedræt. The Sun ejes af Rupert Murdoch, som var stor tilhænger af Margaret Thatcher, og mange anser The Suns forside, og senere dækning af både tragedien og retssagerne, som et led i The Establishments kamp mod den engelske arbejderklasse – der var ikke blot tale om fodbold-fans, men om Liverpool-fans fra det nordlige England, som i de tidlige 1980’ere havde været i næsten åben krig med Thatcher-regeringen.

Hillsborough_disaster_Sun

 (The Suns forside d. 19. april 1989 – Fair Use)

 

Fortællingen om, at fordrukne hooligans var skyld i tragedien, er nu endelig punkteret. South Yorkshires politi var skyld, i at næsten 100 mennesker døde på Hillsborough. Dårlig forberedelse før kampen og dårlig håndtering af ulykken førte kun til, at flere mennesker døde, hvilket de efterladte og resten af verden nu har en domstols ord for. Tilskuerne blev klart frifundet. 27 år for sent, men trods alt frifundet. Det er vigtigt, for fodboldsfans har været mistænkeliggjort i mange år, uden årsag. Det er en sejr for de fodbold-fans, der drives af kærlighed – til sporten som helhed og til deres klub – at de ikke skal leve i skyggen af hooligans og deres hærgen. Det er et bevis på at kriminaliseringen af fans i 1980’erne ikke var en ubetinget succes. Den kostede menneskeliv.

 

I Danmark har 9 unge menneskers død på Roskilde Festival i 2000 været et traume, der har præget festivalen, men også resten af samfundet. Med det samme fik man analyseret ulykken, og fandt ikke bare årsager, men også løsninger. Derfor kom vi videre og fik gjort ikke bare Roskilde, men også andre festivaler og koncerter, sikre. Men man kunne forestille sig, at en sur tabloid-avis havde skyldt skylden på fulde koncertgængere. Fans af rock-musik har ikke ry for at være afdæmpede mennesker, og hurtigt kunne man have skudt skylden på mængden. Det havde været nemt. Hvis festivalen ville afskrive sig ansvaret, skulle man bare få politiet og pressen med på vognen, og så kunne det pludselig være ofrenes skyld. Det var heldigvis ikke tilfældet.

 

I dag kan man med ro i kroppen tage til fodbold. Der er stadig brodne kar, men politiet ved, hvem de skal holde øje med, og så kan vi andre roligt stille os i kø til underholdningen. Man kan sagtens drikke en fadøl på tribunen uden at være bange for at blive kriminaliseret. Det har ikke altid været sådan. Det er værd at huske på, når man tager af sted. Man kan nøjes med at bekymre sig om resultatet, for man kommer hjem igen uanset hvad. Det gjorde de 96 ikke for 27 år siden.

 

You’ll never walk alone!

 

Links:

http://www.theguardian.com/football/2013/apr/09/thatcher-football-hillsborough

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Hillsborough_disaster

 

http://www.bbc.com/sport/22085827

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Football_hooliganism_in_the_United_Kingdom

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Bradford_City_stadium_fireSkriv et svar